Rian gir råd til ministeren

MK-eleven er en av 10 ungdommer som gir råd om barnefattigdom.

Rian A. Sadiq tvinner ikke akkurat tommeltotter under koronakrisen. Han er med i et nasjonalt ungdomspanel som skal gi Kjell Inge Ropstad tips for å hindre barnefattigdom.

17-åringen på Medier og kommunikasjon er både stolt og ydmyk over å få være én av de ti ungdommene i Barne- og familiedepartementets aller første ungdomspanel. Her skal de komme med innspill til den nye planen som lages for barn og unge som vokser opp i fattigdom. Det er både inspirerende og litt skummelt.

Redd for å si noe dumt

- Det som er gøyest er kanskje være i møter i regjeringskvartalet hvor alle «de store» innenfor norsk politikk sitter. På det forrige møtet vårt hilste vi på flere ministere og statsråder, forteller Rian. Men litt nervøs er han også.

-Helt ærlig syns jeg det er litt skummelt å snakke, for jeg er litt redd for at jeg kanskje kan si noe dumt, ler han.

Da er det godt å merke at politikerne tar det de sier seriøst, og at de blir tatt imot med åpne armer av både ministeren og departementet hans. Selv synes Rian det er viktig at de som er unge nå, får være med å påvirke det samfunnet de snart skal ta over. Og så merker han hva det gjør med egen interesse for å følge med på nyheter.

Viktig erfaring

- Nå, når jeg faktisk har møtt barne- og familieministeren Kjell Ingolf Ropstad, så klikker jeg oftere inn på saker hvor jeg ser navnet hans. Alt dette er veldig lærerikt, sier han

Også mamma, Nadia Hurasi, er stolt over sønnen.

-Det varmer mitt mammahjerte når jeg ser at han fortsatt kjemper for sin hjertesak og velger å være med på å skape endringer for de barna som skal vokse opp i Drammen, sier hun.

Rian forteller at han skrev i søknaden at han kunne komme med innspill siden bestefaren

kom fra Pakistan med blanke ark i et nytt land uten noe som helst nettverk, og klarte det. Og om mamma som har vært alenemor lenge, og klart å forsørge ham så bra.

Ungdom trenger jobb

Medlemmene har også sine egne hjertesaker. Rian synes det er viktig at det blir lettere for ungdom å komme inn på arbeidsmarkedet, og viser til at mange sender søknader til ulike arbeidsgivere, som de ikke en gang får svar på. Da kan man lett miste motet. Dette er en av sakene panelet vil prøve å gjøre noe med. I september skal de etter planen legge fram forslagene sine.

– Men med koronakrisen vet vi jo ikke helt hva som skjer. Temaet vil i alle fall ikke være mindre aktuelt, sier den engasjerte 17-åringen fra Mjøndalen.

Publisert 31. mars 2020, oppdatert 31. mars 2020.