Sølvmedalje i Yrkes-NM 2017

Sebastian J. Sundby fra VG2 Industriteknologi tok sølv i gårsdagens Yrkes-NM!

 

Sebastian følte underveis at det meste stemte, og endte opp med sølv- 2. plass blandt Norges beste sveisere. Gratulerer, Sebastian!

I år var det for første gang skole-NM for yrkesfag, finalene gikk over hele landet. Vi, en liten tropp på 5, fra Teknikk og Industriell produksjon i Buskerud reiste til Lillehammer for å konkurrere i hh sveising, industrimekaniker og manuell dreiing

Norgesmesterskapet gikk over 2 dager, det var 240 deltagere i Lillehammer som konkurrerte i 10 forskjellige fag. Med mange deltagere og ledsagere, dommere, verter, etc. krever det mye organisering, transport til og fra arenaer og seremonier. Vi bodde på Lillehammer hotell, mens konkurransene var på de videregående skolene rundt i byen. Med Brask og bram ble mesterskapet åpnet av både ordfører og stortingspresidenten med underholdning og mat laget av elever.

Alle fra Buskerud var tidlig på’n dagen etter, vi var oppsatt i gruppe 1.

Sebastian er elev på VG2 Industriteknologi på Åssiden vgs, og bor i Skoger. Han  konkurrerte med både TIG sveising og Rørtråd sveising. Oppgaven gikk ut på sveise 2 tynnveggede rør på 50 mm sammen og sveise sammen 2stk 12 mm stålplater. Begge oppgavene var tidsbegrenset til 2,5 timer. Sebastian hadde trent godt til oppgaven sammen med Opus Sveisesertifisering, noe som viste seg å komme godt med.

Flere Buskerud-elever i finalene!

Joakim fra Vestfossen, som går på VG2 Industriteknologi i Kongsberg, var først i gang. Han fikk 4 timer på å løse sitt industrimekaniker oppdrag. En industrimekaniker har et bredt fagfelt og må kunne mange forskjellige bearbeidingsmetoder og inneha kunnskap om bl.a. maskinelementer. Joakim skulle sveise en brakett, bore hull for å feste et lagerhus, trekke til med moment og dreie selve akselen som festes med en Seeger ring.

Jørgen, også fra Vestfossen og elev på VG2 Industriteknologi i Kongsberg, deltok i manuell dreiing. Hans oppgave var å lage en kompleks del hvor man måtte kjenne dreiebenkens hemmeligheter, bl.a. dreie gjenger, kon og holde seg innenfor fine toleranser. Begge satser på å bli lærling innenfor CNC-faget.

Takk til alle som bidro før og under konkurransen, og takk også til tre flotte representanter for Buskerud, uten dere hadde det ikke blitt noe!

Foto og tekst av Runar Lofsberg, Faglær


Publisert 28. april 2017, oppdatert 28. april 2017.