230 ansatte på skolebenken

For tredje år på rad arrangeres HMS-uke med valgfrie kurs for alle ansatte på Åssiden vgs.

Helsefremmende arbeid og fokus på det psykososiale arbeidsmiljøet er viktig, mener hovedverneombud Per Trondsen. Det er han som trekker i trådene og sørger for den praktiske gjennomføringen når 230 ansatte får fordype seg i et selvvalgt kurs denne uken.

- Et godt arbeidsmiljø er viktig. Hvis ikke læreren trives i jobben, går det ut over elevene, minner Trondsen.  Åtte forskjellige kurs gjennomføres denne uken og over 230 ansatte får faglig påfyll i tilstedeværelsestiden sin.

- Vi gjennomfører dette uten å sette inn vikarer, og klarer det derfor til ganske lave kostnader, sier Trondsen. Varierte kurs i alt fra røykeslutt, førstehjelp, stressmestring og søvnmestring – til temaer som ”helsefremmende arbeidsplasser”, ”forventningssamfunnet”, ”hvordan forebygge muskel- og skjelettplager” er temaer lærerne kan velge mellom.

- I forbindelse med at den nye røykeloven ble innført, kan vi i alle fall gi medarbeiderne en hjelpende hånd med kurs i røykestopp. Hjelper det bare en av de ansatte til å slutte å røyke, har det jo hatt en hensikt, mener Trondsen.

På kurset om forventningssamfunnet, summer 27 lærere over en kaffekopp før Jan  Haug fra  presenterer Frisk HMS harde fakta om ungdoms psykiske helse.

- 20 prosent av jentene i videregående skole sliter med depresjoner. De blir utmattet i det forventningssamfunnet de lever i og energisystemet kollapser, forklarer  Haug og forteller om den store slitenhetsepidemien som herjer i samfunnet vårt. Kunsten er altså å finne det rette forventningsnivået. Lærere deler erfaringer med både slitne elever og forventningspress i egen jobb. Fysioterapeuten og livsstyrketreneren byr så på noen enkle mindfulness-teknikker; avspenningsøvelser han anbefaler både for lærere og elever.

Jan Haug har gjennom det 4-årige engasjementet i bedriftshelsetjenesten i fylkeskommunen bidratt med kurs de tre årene skolen har arrangert kurs i HMS-uka.

HMS (helse, miljø, sikkerhet) er fellesbetegnelsen for det arbeidet som gjøres på den enkelte arbeidsplass for å forbedre arbeidsmiljøet og redusere skader.

- Det jobbes godt på denne skolen. Her tar man dette arbeidet på alvor, skryter Haug. Han mener det er viktig at man i en travel hverdag deler personlige erfaringer, i tillegg til at mange av kursene har en personlig nytteverdi.

Publisert 8. oktober 2014, oppdatert 24. januar 2015.