Tøffe forhandlinger i FN-rollespill

Tenk deg rådhuset i Drammen som FN-bygningen og bli med når elevene overtar Sikkerhetsrådet.

Plettfritt antrukket i dress og drakter summes det i kriker og kroker i den ærverdige bystyresalen i Drammen rådhus. Det er uformelle samtaler mellom landenes delegater for så se om det er mulig å få støtte til en resolusjon som kan løse konflikten i Syria.

Det starter forsiktig, men utvikler seg til intense debatter når tidsfristen nærmer seg.

Krevende oppdrag

Elevene fra Åssiden vgs. og Drammen vgs fikk erfare hvor vanskelig det er å finne løsninger på internasjonale konflikter da tirsdag denne uken simulerte forhandlinger i FNs sikkerhetsråd.

Det er FN-sambandet som tilbyr opplegget og sørger for at elevene lærer om FN på en annerledes måte. Ulike konflikter settes under lupen. I år handlet det altså om konflikten i Syria. Spørsmålene ungdommene måtte stille på vegne av sitt land, var  hvilken strategi man kunne bruke for få slutt på konflikten i Syria.

Lærte mye

- Jeg synes det var kjempegøy, selv om det var veldig flaut å gå på talerstolen den første gangen, sier Annikken Nygård i 2mka som representerte Frankrike. Peer Lillegaard Andersen representerte Storbritannia.

- Jeg vet i alle falle at diplomati ikke er noe for meg, for jeg ville aldri klart å ta så mange valg og viktige beslutninger. Men det var utrolig lærerikt, synes han.

Lærer i samfunnsfag, Sigurd Bruusgaard har hatt med elever på FN-rollespill de siste sju årene og er begeistret for opplegget.

- Det er veldig mye læring i dette. De må finne måter å samarbeide på for å nå fram til de landene de ser det er mulig å finne et resolusjonsforslag sammen med. De lærer å snakke sammen og ser at landene har ulike oppfatninger av en konflikt. Dessuten fr de mye kunnskap om den aktuelle konflikten, mener Bruusgaard.

Forsøkte med godteri

Hedda Udjus Pedersen i 2mka var også begeistret for opplegget.

- Jeg representerte Storbritannia og ble skikkelig engasjert, jeg. Men jeg var veldig redd jeg skulle drite meg ut foran elevene fra den andre skolen, innrømmer hun.

Denne gang ble landene ikke enige om noen av resolusjonsforslagene, og kom altså ikke til noen løsning på konflikten i Syria.

- Det var veldig seriøst. Russland og Kina var veldig sta, så jeg prøvde å bestikke dem med smågodt om de bare ikke stemte mot vårt forslag, røper Hedda. Men Kina og Russland lot seg ikke bestikke denne gangen.

Publisert 21. oktober 2014, oppdatert 24. januar 2015.