Morsomt og lærerikt spill om kulturarv

Elevene på MK har hatt besøk fra Den kulturelle skolesekken, hvor de deltok i arkeologiske utgravninger via Spillet om Biskopsrud.

Elever som spiller spill

Det var en gjeng svært engasjerte elever som tilbragte halve skoledagen i G-byggets mediarom, ikledd barter, flosshatter og vernehjelmer. Vg1, Vg2 og Vg3 på Medier- og kommunikasjon hadde hver sin dag hvor de fikk lærdom om kulturarv innpakket som et brettspill / rollespill.

Spillet har sin bakgrunn i at Buskerud Fylkeskommune i løpet av de nærmeste årene skal gjenskape den gamle, staselige barokkhagen som engang prydet Biskopsrud, som er Buskeruds hovedgård i Modum og i svunne tider var et geistlig gods.

Virkelige utgravninger

30 elever om gangen ble delt inn i 8 lag og plassert ved små bord. Hver elev fikk sin fagoppgave som historiker, arkeolog eller selveste godseieren. Ved hjelp av et nettbrett scannet elevene ulike spor, bl.a. i form av QR-koder, og fant linker videre til filmer fra de virkelige arkeologiske utgravingene som pågår, som gav dem informasjon og hint de var avhengige av for å komme videre i spillet. Endel utfordringer støtte de også på, og de fikk erfare at det var helt nødvendig at rollefigurene samarbeidet for å kunne fullføre spillet. De gravde seg i løpet av dagen ned gjennom flere jordlag. Til slutt var det om å gjøre for hvert team å bygge opp en hage som var mest mulig korrekt, og det ble også kåret en vinner, som var svært fornøyd med egen innsats!

Hege Bø og Mette Indrehus, den ene animatør og illustratør, den andre bl.a. medieviter og pedagog, loset elevene igjennom med stø hånd. De lærte elevene om alt fra hagearkeologi til historiske kilder, samtidig som de hadde gjort spillet morsomt ved å legge inn «tulle-effekter» vha. rollefigurenes påkledning og diverse andre kreative innspill.

Og det var vellykket! Elevene Andrine L. Haugan og Vy Huynh fra Vg1oppsummerte dagen slik: "-Det var gøy og lærerikt! Vi trodde det ville bli kjedelig og alt for komplisert når vi fikk vite temaet, men det var ikke det. Samtidig var det vanskelig nok til å gi oss en del utfordringer!" De sier at de likte hvordan miniatyrfigurene var laget, og opplevde alt var godt gjennomtenkt.

Åssiden vgs. er én av de første videregående skolene Bø og Indrehus besøker med spillet, og de fortsetter ferden i februar. De syntes det var en svært positiv opplevelse. "- Ingen tvil om at dette var entusiastiske og ivrige elever, som virkelig konsentrerte seg om oppgaven. Vi er i innkjøringsfasen foreløpig, og disse dagene har vært veldig nyttige for oss. Vi har fått masse gode innspill fra elevene, som vi tar med oss videre!"

Se flere bilder under:

To elever jobber med en miniatyrhageFire elever som bygger en miniatyrhageEn jente med hatt og bartTre elever som spiller spill rundt et bord

Foto: Hege Bø og Mette Indrehus

Publisert 9. desember 2013, oppdatert 25. juni 2014.