Egenkonstruert vedkløyver

Elever og lærere på Vg2 Industriteknologi har konstruert en vedkløyver.

Elev med vedkløyver

På 2IT har de akkurat fullført arbeidet med å konstruere en vedkløyver. Dette har vært et samarbeidsprosjekt mellom elever og lærere, både i konstruksjon med tegneprogrammet Solid Edge og produksjon.

- Dette har vært interessant fordi det er et mer omfattende  prosjekt enn vi har gjort tidligere. Denne konstruksjonen er svært mye større enn andre vedkløyvere som vi har kjennskap til. En normal vedkløyver kløyver om lag 40 cm lengde med en trykkraft på 4tonn, denne vi har konstruert har en kløyve lengde på 100 cm med en trykkraft på 28tonn. Den er totalt 3 meter lang, forteller Sindre Holm og Kim Stustad, to av elevene som har deltatt i prosjektet.

Guttene forteller videre at de måtte bruke mange forskjellige arbeidsmetoder for å lage denne konstruksjonen. - Mange av delene måtte skjæres ut med skjærebrenner eller med båndsag, og måtte deretter freses og dreies for å få riktig mål og form.  Til slutt måtte alt settes sammen, som vi da gjorde ved å sveise med forskjellige sveisemetoder.  Deretter tok vi et lite malingsstrøk over det hele, for utseendes skyld.

Vedkløyveren skal leveres denne uka. - Vi fortsetter gjerne med slike prosjekter i fremtiden, så om du har noe som skulle vært reparert eller noe du ønsker å få laget, så ta kontakt med en av våre lærere på Vg2 Industriteknologi. Ingen prosjekter er for store eller små for oss på 2IT! avslutter de.

Foto: Sindre Holm og Kim Stustad

En vedkløyver

Publisert 22. oktober 2013, oppdatert 11. november 2013.