Egenkonstruert lekter

En elev i 2ITA har konstruert en lekter i 3D og laget arbeidstegninger i 2D.

• Av Else Dahl

Faglærer Dag Valvik forteller at alle elever på Vg2 Industriell teknikk jobber etter samme metode som lekteren er konstruert etter. Først lages tegningen i 3D i det digitale tegneprogrammet solid edge, deretter modellerer og konstrueres det arbeidstegninger i 2D, som det jobbes etter. Det som er spesielt denne gangen, er at det er det største og mest utfordrende prosjektet de har drevet med på 2IT.

Underveis har Thomas og medelevene fått veiledning på arbeidet, så her har mange vært involvert. Blant annet har lærer Bent Abrahamsen, som har bakgrunn som platearbeider, bidratt med sin ekspertise underveis.

Thomas sier at det er morsomt og føles mer meningsfylt å jobbe med noe som man faktisk får bruk for, noe han i høyeste grad vil få. Familiens hytte ligger innerst i en fjord, bare framkommelig via sjøveien. Så hvorfor ikke bygge en lekter som man kan bruke til å frakte materialer og til og med en liten gravemaskin på?

Arbeidet nærmer seg nå slutten. Thomas startet med å lage tegninger rett etter høstferien og har jobbet på lekteren i to utplasseringsperioder. Han har ikke vært avhengig av å være utplassert i ekstern bedrift fordi han tar studiespesialiserende på kveldstid med tanke på høyskole neste år. Valvik sier at det ikke er uvanlig at de på 2IT legger til rette på denne måten for elever som sikter seg direkte inn på høyskole.

Han er svært imponert over arbeidet som er gjort. –Prosjektet er spennende, ikke minst med tanke på hvordan det inspirerer både lærere og elever. Ingen tvil om at læringstrykket har økt med dette, uttaler han. Sigurd Hansen, som er elevveileder på TIP, roser årets 2IT-elever for at et så stort prosjekt har vært mulig å gjennomføre. - Det er et omfattende prosjekt, men samtidig «matnyttig», siden Thomas og medelevene faktisk ser at det blir noe konkret ut av dette.

Under kan du se bilder Thomas har tatt underveis i arbeidet. Lekteren skal etter planen være ferdig om et par måneder, og det blir spennende å se hvordan det tar i vei!

Publisert 4. juli 2013, oppdatert 4. juli 2013.