Til Sarpsborg med egen pølse

Vinnerlaget fra Buskerudcup deltok i Østlandsmesterskapet i Sarpsborg i uke 3.

Oppgaven besto av en praktisk og en teoretisk del. Den praktiske delen gikk ut på å lage søndagsmiddag for seks personer med en forrett som skulle være en suppe. Her var det mange ulike tolkninger, og laget fra Åssiden hadde valgt jordskokksuppe og til hovedrett hjortefilet med viltpølse, glaserte sjalottløk, rosenkål og potetmos. Spesielt interessert ble dommerne når eleven hadde valgt å lage egen pølse.

- Jeg syntes Hans Elias, Patrycja og Kenneth klarte seg veldig bra og konkurransen er en flott erfaring for dem. Her møter de andre kokkeelever og får øvet seg på å prestere under press, forteller faglærer og lagleder Siri Martinsen. Temaet for konkurransen var søndagsmiddag og fokus var på lokalproduserte råvarer og økologisk mat. I denne konkurransen var det viktig med samarbeid, tidsbruk og kunnskap om riktige kokemetoder som gjaldt.

- Det arbeides videre med å få denne konkurransen på landsbasis, men foreløpig avsluttes den som Østlandsmesterskap, sier Siri Martinsen.

Meny og fremgangsmåte
Hovedrett var ytrefilet av hjort, viltpølse, potet stappe, sautert rosenkål, glasert sjalottløk og vilt sjy. Hvis du vil prøve deg på elevenes hovedrett, er oppskriften her:

Ingredienser:
600 g hjort ytrefilet
Smør
Salt
Pepper
Rosmarin

Fremgangsmåte: Krydd kjøttet deretter, smelt smøret i en stekepanne. Brun kjøttet. Legg det så i en bak og stek i ovnen på 110 grader i 1-2 timer. Kjernetemperaturer skal være på 55 C. grader

Viltpølse

Ingredienser:
0,250 kg svinekjøtt
0,250 kg hjortekjøtt
125 g spekk
11 g salt
1,5 g pepper
0,5 g hvitløkpulver
0,5 g muskat
0,5g nellik
0,5 g cummin
1 g ristet sennepsfrø
40 g potetmel

Fremgangsmåte: Kværn svin og vilt. Kjør inn salt. La deigen hvile i 5 minutter. Tilsett potetmel og kjør deigen seig. Tilsett viltkraft ca. ½ l. og resten av ingrediensene og kjør kraftig et halvt minutt.
Brun pølsa først i pannen, godt med smør så steker du den videre i ovnen på 160 grader til den er ferdig.

Publisert 3. juli 2013, oppdatert 3. juli 2013.