Plukket 10 kilo matsopp

Elevene på VG1 restaurant- og matfag (RM) var på sopptur sammen med representanter fra Mattilsynet i uke 38.

Både elever, lærere og journalistene som var med på turen lærte mye om hvordan man kan finne og kvalitetssikre matsoppen. Turen gikk i marka i nærområdet til Åssiden vgs og fangsten ble stor. Hele 10 kilo flott matsopp ble med tilbake til skolen for kontroll av Mattilsynet ved Ann Iren Holseth.

Det ble arrangert en minikonkurranse mellom klassene om hvilken klasse som fant mest spiselig sopp. Elevene var svært overrasket over hvor mye gode råvarer det var å finne en kort gåtur fra skolen. De fant blant annet piggsopp, steinsopp og traktkantareller. Selv den velkjente og populære kantarellen var det mye av. - Vi skal all spiselig sopp brukes i matlaging. En del av læreplanmål er å bli kjent med råvarer - også sopp. En del av læreplanmål er å bli kjent og å kunne anvende ulike råvarer, forteller faglærer Roger Mikkelsen. Dagen etter turen ble det blant annet laget ulike typer omeletter med sopp.

Elevene hadde gått igjennom Mattilsynets enkle råd for sopplukking før turen:
Regel nummer en:– snu alltid soppen å se under hatten:

1. Skiver (som blader i en bok - f.eks. matriske),
2. Rør (ser ut som svamp - f.eks. steinsopp),
3. Ribber (som blodårer på hånden til en mann – f.eks. kantarell)
4. Porer (f.eks. sauesopp)
5. Pigger (f.eks. lys piggsopp)

- Brune skiver – ikke plukk sopp med brune skiver i dag. Da unngår vi de giftigste soppene (f.eks. spiss giftslørsopp).

- Hvite skiver – det kan også være greit å unngå de fleste soppene med hvite skiver. Da unngår vi f.eks. hvit fluesopp – svært giftig. Vi går glipp av noen gode sopper som kremlene, men de er vanskelig å plukke for nybegynnere.

Hva skal vi se etter for å finne gode matsopper:

- Rørsopp- nesten alle er spislige – men ikke dem med rød farge på rørlag eller fot/stilk
- Ribber – kantarell og traktkantarell
- Lyse pigger – alle sopper med lyse pigger er spiselige (blek og rødgul piggsopp)
- Lyse porer – (sauesopp)
- Gulrotfarget melkesaft – (matrisker)

Publisert 3. juli 2013, oppdatert 3. juli 2013.