Elever drøftet spredning av atomvåpen

Elevene representerte delegater fra de forskjellige landene i FNs sikkerhetsråd under årets FN-rollespill i bystyresalen.

Denne gangen var det 2mka og 2mkb som deltok i opplegget som en del av samfunnsfag. Rollespillet simulerte en diskusjon i FNs sikkerhetsråd. Årets rollespill handlet om Iran og faren for spredning av atomvåpen. FNs sikkerhetsråd er åsted for spillet, og alle 15 medlemsland er med i debatten. I tillegg er Iran og Israel invitert til å delta.

Elevene fikk tilgang til relevant informasjonen som en starthjelp for å kunne sette seg inn i "sitt" land. I tillegg måtte de bruke andre kilder for å gjøre seg opp en mening om hva landet mest sannsynlig ville ment om saken.

Ikke enighet!
- Det var veldig lærerikt og spennende. Det ble veldig bra siden alle landene satt seg bra inn i rollene sine. Vi kom ikke til en enighet, men det var ganske nært, forteller Benedicte Næss (2MKB). - Frankrike og USA stemte mot det endelige resolusjonsforslaget og det falt av den grunn, sier faglærer Sigurd Bruusgaard.

Høytidelige omgivelser
Rollespillet foregikk i bystyresalen og skjedde i en formell setting for å likne mest mulig på et reelt møte i møte i FNs sikkerhetsråd. Språk, kleskode, høflighetsregler og omgivelser gjorde at elevene oppfattet rollespillet som realistisk.

Publisert 2. juli 2013, oppdatert 2. juli 2013.