Skoledebatt med høyt engasjement

Skoledebatten ble gjennomført i to omganger med elever fra VG2 og VG3 som tilhørere. Det hele foregikk i rolige former til tross for høyt engasjement.

Partiene som deltok på skoledebatten uttrykte umiddelbart at de nektet å debattere med organisasjonen Vigrids representant og at de heller ikke ville kommentere innlegg fra Vigrid. Representanter for Norges kommunistiske parti, Rødt og Sosialistisk venstreparti vendte også ryggen til når Vigrids Torgrim Bredesen holdt sine innlegg.

- Her på skolen godtar vi ikke bruk av krenkende ord og uttrykk, tydeliggjorde debattleder Finn Grønn i sin innledning. Denne anmodningen ble stort sett fulgt av både elevene i salen og deltakerne i panelet.

Typiske ungdomstemaer?
Temaene i debatten var gjenkjennelige og et tydelig forsøk på å tilpasse budskapet til målgruppen i salen. Både skole- og lærlingproblematikk var vektlagt av de fleste partiene, hvor mindre teori og mer praksis i yrkesfagopplæringen og tilgang til lærlingplass ble trukket frem av flere. Som forventet ble også åpningstider på utesteder, aldergrenser og priser på røyk, snus og alkohol, trafikkopplæring, samferdsel og miljø diskutert. - Jeg føler meg litt undervurdert, det ble for banalt, kommenterte en elev fra VG3 etter debatten.

- Debatten gikk helt strålende, det var mye engasjement og en god stemning i begge omgangene. Det ble litt lite tid for elevene til å komme med spørsmål, men samtidig var 1,5 timer kanskje lenge nok for tilhørerne, konkluderte rektor Dag Siljan.

Følgende deltok i panelet på Åssiden videregående skole: Norges kommunistiske parti, Rødt, Sosialistisk venstreparti, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre, Kristelig folkeparti, Høyre, Fremskrittspartiet samt organisasjonen Vigrid.

Publisert 1. juli 2013, oppdatert 1. juli 2013.