Øvde på å takle krise

Skolebrann med både døde og skadde var temaet da skoleledere fra hele fylket var samlet på Åssiden for å øve på kriseberedskap.

Dagens tenkte krise tirsdag 3. mars var en eksplosjonsartet brann i hovedbygget, med flere døde og skadde. Tanken er at en slik øvelse er nyttig i arbeidet med skolenes beredskapsplaner. - Det er nå vi skal gjøre feilene! sa assisterende fylkesrådmann Linda Verde.

Rektorer og andre skoleledere fra alle de videregående skolene i fylket deltok på øvelsen. De drøftet krisen både i grupper og samlet. Roller og ansvar stod i fokus.

 

Politiet tar kommandoen
Det kom klart fram at politiet tar kommandoen i en tidlig krisefase. Politiet rekvirerer lokaler og transport og tar seg av mediene. Politiet skal så tidlig som mulig få oversikt over ansatte og elever. Politiet sjekker ut navn og kontakter pårørende.

Folk fra Fylkesmannen ledet øvelsen. Der var også representanter for politiet, kommunen, frivillige organisasjoner og sentraladministrasjonen i fylkeskommunen.

 

Mediestorm
Et annet tema var hvordan skolene kan takle mediene. Åssidens rektor Dag Siljan fortalte hva skolen gjorde under trusselsituasjonen høsten 2007. Redaksjonssjef Eivind Bulie i NRK Østafjells gav eksempler på hva de kan vente seg når det virkelig blir alvor.

Fylkesutdanningssjef Jan-Helge Atterås oppsummerte med en klar oppfordring til rektorene: - Gå tilbake til deres egen ledergruppe og kjør en liknende øvelse på egen skole!


Publisert 1. juli 2013, oppdatert 1. juli 2013.