Elever til Mostar på menneskerettigsskole

Tre elever deltar på internasjonal konferanse om menneskerettigheter i Mostar i Bosnia-Herzegovina i uke 17.

Chris Nicolay Wernersen (18), Marius Muggerud (18) og Katrin Larsen (18) deltar på konferansen sammen med omtrent 60 andre ungdommer fra Norge, USA og Bosnia-Herzegovina. Hensikten er å bidra til menneskerettigheter, fredelig konflikthåndtering og flerkulturell forståelse. Konferansen foregår i den vakre byen Mostar.

Elevene fra VG3 medier og kommunikasjon jobber intensivt hele denne uken. De skal blant annet produsere en dokumentarfilm med tittelen "Bygg broer – Ikke murer": - Våre elever skal dokumentere det som skjer på Menneskerettighetsskolen. Gruppen skal for eksempel dekke ulike funksjoner i et filmteam. I tillegg blir det mye jobbing etter hjemkomst for å redigere ferdig filmen, forteller avdelingsleder Randi Aarskaug.

Tidligere tradisjon
- I perioden 2002 – 2005 deltok vi med fire elever per år på denne konferansen. Når vi igjen ble forespurt om å delta nå i 2009, var vi ikke i tvil. Dette er en opplevelse for livet, sier Randi Aarskaug.

Elevene får med seg en rekke inntrykk og mye læring i løpet av uken. Kunst og kultur, menneskerettigheter, konflikthåndtering og flerkulturell forståelse står på den intensive timeplanen. I tillegg knyttes varige bånd mellom ungdom med svært forskjellig utgangspunkt.

Mange aktører
Menneskerettighetsskolen er et samarbeidsprosjekt mellom Drammen kommune, Den norske Helsingforskomite, FN-sambandet og Åssiden videregående skole. Prosjektet er finansiert av den norske ambassaden i Sarajevo gjennom Utenriksdepartementet.

Publisert 1. juli 2013, oppdatert 1. juli 2013.