Trussel mot Åssiden videregående skole

Politiet sporet i går et innlegg på nettstedet Facebook, som ble oppfattet som en trussel mot Åssiden videregående skole. I lys av skoletragedien i Finland tok skolen og politiet alle nødvendige forholdsregler.

- Det er svært betryggende å vite at politiet har effektive metoder som kan spore denne type meldinger på nettet, sier rektor Dag Siljan.

Tirsdag 13. november ble skolen gjort oppmerksom på et budskap på Facebook som kunne oppfattes som en varsling av at noe skulle skje på Åssiden videregående skole onsdag 14. november. Sannsynligheten for at noe kunne skje, ble vurdert av politiet og skolen i samarbeid. Ved hjelp av dataekspertise fant de frem til den aktuelle maskinen meldingen var sendt fra, og det viste seg at trusselen ikke var reell.

Formuleringen var publisert i en gruppe som heter "Jokela Highschool Shooting Sympathizers".
- Det er sørgelig at det finnes personer i nettsamfunn som uttrykker sympati for den tragiske hendelsen ved Jokela skole i Tusby utenfor Helsingfors. Både vi og politiet tok disse vage antydningene svært alvorlig.

Drev spøken for langt
Det viste seg at det var en av skolens egne elever som hadde drevet en guttespøk altfor langt: - Det faktum at Åssiden videregående skole er omtalt i en gruppe på Facebook som kaller seg "Jokela Highschool Shooting Sympathizers", er i seg selv lite hyggelig, selv om det altså viste seg å ikke være reelle trusler, understreker Siljan. I tillegg til at dette blir en politisak, vil eleven få en reaksjon fra skolen med basis i skolereglementet.

Tar opp saken med elevene
- Alle elever i alle undervisningsgrupper skal få bruke tid til å prate om dette. Selv om ikke noe dramatisk har skjedd, vil vi forsøke å bevisstgjøre elevene på følgene av ubetenksomme meningsytringer på internett, avslutter rektor Dag Siljan.

Publisert 28. juni 2013, oppdatert 28. juni 2013.