Mettet 1600 under Sprinten

De 90 elevene på restaurant- og matfag fikset middag til 1600 VIP-gjester under årets WorldCup-sprint i Drammen. Det gikk så det suste!

Mye planlegging og organisering må til når avdelingen for restaurant og matfag skal forberede, tilbrede og servere middag til 1600 VIP-gjester. Og betaler man ekstra for VIP-billetter for å se Marit Bjørgen & co forsvare Norges ære i World Cupen, forventer man også kvalitet på serveringen. - Alt må skje nøyaktig på minuttet for at vi skal få det resultatet vi ønsker, forteller avdelingsleder Asle Nerhagen.

Profesjonelt
Allerede i oktober startet forberedelsene. Heldigvis er ikke en slik prøvelse nytt for andreårselevene. Linja hadde nemlig ansvaret for maten til VIP-gjestene i fjor også. Men dette er ikke det eneste sportslige arrangementet de har vært med på. Under hopprennet i Vikersund i fjor, serverte de 8000 måltider på bare tre dager! Under sprinten er det bare 1600 munner som skal mettes, men det på snaue to timer! Overraskende nok er det ikke selve matlagingen som er mest krevende, det er logistikken og planleggingen.

Planlegging viktigst
Det er nemlig planleggingen som er den viktigste erfaringen eleven kan ta med seg videre i skolegangen og senere i arbeidslivet. Å lage maten er deres minste problem. Maten må for eksempel plassere i over 150 varmeesker, lempes inn i en stor kassebil og kjøres direkte til Bragernes torg, hvor enda flere ivrige elever med full uniform og kokkelue gjør seg klar til å servere.

Når alt endelig er klart like før 13.00 og VIP-teltet åpnes, står 60 serviceinnstilte elever klare til å servere maten. - Prosjektet har vært veldig bra. Det blir veldig stressende når gjestene kommer, forteller Joakim Lunde som også var med i fjor. Han legger også til at slik praksis er mye bedre enn vanlig skole. Antagelig passer han seg også litt ekstra for ikke å søle for mye på den nye uniformen sin. Alle elevene har nemlig fått hver sin uniform med navn som betaling for strevet. En betaling verdt 60 000 kroner!

To retter
Teltdørene åpnes og hundrevis av betalende og spesielt inviterte gjester strømmer inn. Endelig skal alle de lekre rettene som består av krydderbakt laks med wokgrønnsaker, gressløksaus og stekte poteter serveres. Til dessert er det marinerte skogsbær med vaniljesaus.

Elevene er velorganiserte og står ikke med hendene i lomma. Folk kommer og går hele tiden, så elevene iler til med nye tallerkener til sultne VIP-gjester. Alt går etter planen. Og mens elevene nyter hvert stressfulle minutt, går praten ivrig mellom de feststemte og meget fornøyde gjestene.

Publisert 28. juni 2013, oppdatert 28. juni 2013.