Medieelever i skuddlinjen

En skoledag fylt med våpen, spenning og dramatikk var realiteten for medieelevene da de ble hyret inn som pressekorps til en øvelse.

Vg 2-elevene ved Medier og kommunikasjon fikk testet journalisttalentene da deltok som pressekorps under en samvirkeøvelse for utrykningsetatene i Drammen den 14. november.

Hagledesperado
"En hagledesperado har kommet seg inn på psykiatrisk avdeling i Lier. Han har drept to, mange skadet."
Dette var en av de første meldingene elevene kunne rapportere til hjemmeredaksjonen på Åssiden vgs. Her hadde man en egen redaksjon for nettavis og papiravis, og nettavisen kunne hele tiden oppdateres med siste nytt. Ute i felten var både TV-team, radioreportere, journalister, fotografer. De hadde et svare strev med å holde seg oppdatert på hva som til enhver tid skjedde. Da var det nyttig å lytte til politiradio samtidig som de skulle snakke med vitner, intervjue skadestedsleder og ringe sykehuset for å få vite hvordan det gikk med de skadde.

Dramatisk
Den første meldingen kom inn kl. 11.16, og bare fem minutter senere kom den første politibilen rullende. Skuddene gir gjenklang i bygningene, og samtidig kommer beskjeden over politiradioen om gjerningsmannens utseende: "Det er en mann, ca. 175 cm høy. Han har på seg en oransje lue, islender og olabukser." Med gjerningsmannen fortsatt på frifot, usikrede områder og stadig flere politibiler, brannvesen og ambulanser på løpende bånd, begynner ting virkelig å spisse seg til.

Klokken 11.37 ble den første skadde båret ut av bygningen av politipatruljen. Samtidig kommer det meldinger om flere mulig skadde inne i bygningen, og at en av dem har klemt beinet under en betongvegg. Nøyaktig en halvtime senere begynner røyk å ose ut av første etasje. Politihunder blir sendt til skogs på sporet av gjerningsmannen, mens stadig flere skadde blir båret ut, noen på båre, andre lettere skadet.
Pressen får til slutt vite at ambulansene kjører til sykehuset med to døde, og ni skadde personer. Ikke lenge etter blir gjerningsmannen pågrepet i skogen. På Sykehuset Buskerud har de opprettet et pressesenter, og kommunikasjonssjef Gro Bogen Nilsen svarer på spørsmål fra pressen.

Pågående presse
Situasjonen var lagt opp til å bli så realistisk som mulig for alle parter. Utrykningsenhetene fikk trening, samtidig som medieelevene fikk prøve seg som det pågående pressekorpset. Oppgaven var klar: Være pågående presse, men samtidig ikke gå i veien for redningsarbeidet eller forstyrr øvelsen.
Og selv om det ble en del venting en frostkald novemberdag, syntes elevene det var en vellykket og lærerik øvelse.

Publisert 28. juni 2013, oppdatert 28. juni 2013.