Forfatterbesøk på VG1

Suksessforfatteren Edy Poppy har med sin ”fucked up” kjærlighetsroman ”Anatomi. Monotoni” lagt en rekke land under sine føtter. Denne uken stod Åssiden vgs for tur.

Edy Poppy, eller Ragnhild Moe som hun egentlig heter, sitter foran 30 vg1-elever på medier og kommunikasjon. Hun forteller om boken sin, om seg selv og om hvordan hun har havnet der hun er i dag. Nå er hun nemlig en av få forfattere som kan leve av yrket.

Hun mener det er viktig at ungdom får møte forfattere: - Jeg hadde aldri møtt en eneste forfatter før jeg selv ble det. Dermed virket det å skrive bøker litt uoppnåelig fordi man får en avstand til det. Møter man derimot en forfatter, tror jeg nok at man vil få følelsen av at dette kan jeg også klare, forteller hun. Det er denne tanken som ligger til grunn for at hun nå er på turne i Buskerud for å møte studenter og gi dem et innblikk i hva hun driver med.

Inspirerer
Ragnhild Moe sluttet i norsk skole allerede som 17-åring og flyttet til Frankrike. Hun ønsker å inspirere ungdom til å utfordre seg selv og forstå at utdanning kan være så mangt. - Kanskje kan jeg med min "uskolerthet" bidra med å bringe nytt liv inn i skolen og inspirere, sier hun beskjedent.

Selv beskriver hun debutboken "Anatomi. Monotoni" som sin egen forfatterutdannelse. Det later til at hun har skapt stor nysgjerrighet blant elevene. - Jeg syntes det var kjempeinteressant. det er veldig spennede å høre hvordan hun har tenkt og gått frem når hun har skrevet, sier Hanna Mjøsund i 1MKA.

Les til du spyr
Til de skrivelystne har Edy uendelig mange tips. For det første mener hun at man må tørre å kjenne på det som er vanskelig. - Finn grensene dine i forhold til hva du føler du kan skrive om, og gå deretter målbevisst inn for bryte dem. Jeg så for eksempel på det som en umulighet å skrive om seksualitet. Nå beskrives boken min som en roman med sterke erotiske innslag, forteller hun.

I tillegg råder hun alle til å skrive masse og ikke minst skrive dritt! Ikke sensurer deg selv, bare skriv og godta at det du skriver muligens bare er dritt. Gullkornene finner du etterhvert når du kan tillate deg å begynne å stryke. Å stryke er nemlig ofte nesten viktigere enn selve skrivingen. Har du i tillegg en bok du liker godt, burde du velg deg ut et par sider og lese dem så sakte du klarer. Da får du en forståelse av hvordan de er bygd opp. Men viktigst av alt: - Les til du spyr, sier suksessforfatteren og ler.

Publisert 28. juni 2013, oppdatert 28. juni 2013.