Hjemmelagede kameraer

Elevene på VK1 Medier og kommunikasjon har laget kameraer av pappesker og colabokser. Ved hjelp av en gammel teknikk har de produsert bilder med kameraene også. - En spennende måte å lære teori på, synes elevene.

Nå er alle bildene og kameraene hengt opp på veggene i G-bygget, og danner en fin utstilling. Mange elever har vist interesse for utstillingen, men det er ikke like klart for alle hvordan bildene faktisk er tatt.

Camera obscura?
Teknikken elevene har brukt bygger på det gamle "Camera obscura". Camera obscura er et helt lystett rom, i dette tilfellet pappesker og colabokser, som kun slipper inn lys via et bittelite hull. Lyset beveger seg i rette linjer og treffer et lite stykke film på innsiden av "kameraet". Lysstrålene danner et bilde, og skarpheten på dette avhenger av hvor lenge man disponerte filmen for lys, og selvfølgelig styrken på lyset.

Enkelt og lærerikt
Å lage sitt eget kamera er ikke vanskelig, noe mange sikkert tror. Prosjektet gikk over to dager, og på den tiden laget elevene både kameraene og tok bilder av et selvvalgt objekt. - I den digitale verdenen har teknikken gjort alt veldig lettvint for oss. Selv om all teknikken kan være bra, er det jo også viktig å ha en grunnleggende forståelse om hvordan et bilde dannes, sier Olav Dahl. Olav er fotograf og for tiden elevenes faglærer.

- Jeg visste ikke engang at det gikk an å lage sitt eget kamera før vi begynte. Det var utrolig morsomt at det ble bilder ut av en pappeske med et lite hull i! Dette er noe alle kan få til, og ikke tar det lang tid heller. Slike oppgaver er en spennende måte å lære teori på, synes Anette Nystrøm i 2mkb.

Publisert 27. juni 2013, oppdatert 27. juni 2013.