Afrika - egenprodusert Urix

For femte gang gjennomførte 3MKA et tverrfaglig fordypningsprosjekt. Årets tema var Afrika, og temaene var hentet forskjellige fra regioner, konflikt-områder og kultur. Produktet ble en halvtimes tv-produksjon i sjangeren utenriksmagasin.

Prosjektet innledet rett etter påske med et totimers foredrag av Flyktingehjelpens undervisnings- og opplæringsansvarlig, Helge Brochmann. Brochmann tok i sin presentasjon utgangspunkt i noen av emnene som TV-magasinet skulle dekke.

TV-sending på skolen
Det ferdige TV-magasinet ble vist for en gruppe elever og lærere fra VG1-nivå i slutten av uke 16. Programmet innholdt intervjuer, kommentarer, filmklipp, musikk, stillbilder og innklipp fra diskusjon.

Ekte tverrfaglighet
Prosjektet var tverrfaglig med vekt på historie, norsk og medier og kommunikasjonsfag. - Her får elevene trukket inn flere tunge fagområder. I løpet av prosjektet har flere fått aha-opplevelser i forhold til de utfordringene kontinentet Afrika står overfor, understreker norsklærer Sigurd Bruusgaard fornøyd.

Komplekse problemstillinger
Problemstillingene elevene jobbet ut fra var svært relevante, for eksempel:

- Hvilke grunner kan USA ha for å gripe inn i Somalia/på Afrikas Horn fra 1980-tallet og frem til i dag?
- Sør-Afrika, ulike sider ved landets historie/utvikling.
- Norsk bistandspolitikk/norsk bistandshistorie knyttet til noen av Norges hovedsamarbeidsland i Afrika.
- Flyktning- og migrantproblematikk: Sammenhenger tilbake til kolonitiden og del av dagens globalisering?
- Afrikas kulturelle innflytelse.

Publisert 27. juni 2013, oppdatert 27. juni 2013.