Lærte kokkekunst i Frankrike

I slutten av mars var tolv elever fra kokk- og servitørlinja og deres lærere Sølvi Haugen og Roger Olsen på touker utvekslingsopphold i Frankrike. Elevene bodde på internat og hos vertsfamilier i den franske byen Blois.

Forutsetningene for å delta i utvekslingsprosjektet var at elevene måtte ha fransk som tilvalgsfag. I tillegg var de igjennom en grundig utvelgelsesprosess som la vekt på interesse og muligheten til å ha en fransk elev boende hos seg.

Fois grais
På skolen hadde elevene undervisning i hvordan man lager gåselever. Både lærer og elever mente dette var et bra eksempel på typisk fransk mat. – Det var spennende å se hvordan man tilbereder gåselever, sier Cecilie Holmen (17) 2SEA, men påpeker at fransk mat er ganske kjedelig i forhold til norsk. Elevene besøkte også lokale produsenter av brennevin, vin, ost og soppdyrkere. På vingårdene fikk elevene smake ekte, fransk vin. Cecilie, Kjell Olav, Maria og Martine fikk mest faglig utbytte av undervisningen som omhandlet ost og vin. – Det var noen gode viner, men det morsomste var at vi ikke måtte spytte den ut, ler Kjell Olav Eriksen (18) fra 2KOA.

Kulturkræsj
De reisende opplevde store kulturforskjeller både på skolen og hos vertsfamiliene. Det å bo på fransk internat er en opplevelse elevene kunne vært foruten, siden de var på skolen frem til kl.18 og var innelåst på internatet fra kl. 19.30. – Turen fikk oss til å innse hvor heldige vi er i Norge, understreker Maria Hallberg (17) 2SEA. De norske elevene var i Frankrike under opptøyene rundt den nye arbeidsmiljøloven, dette førte til at skolen og internatet ble stengt i to dager. – Deler av opplegget ble ødelagt av demonstrasjonene, sier Maria Hallberg. Lærerne som var med på turen påpeker at ikke bare var ungdommer, men også en del voksne som demonstrerte mot arbeidsmiljøloven.

EU-samarbeid
Alle utgifter ble dekket av Comenius-midler via EU, og elevene trengte bare å ta med seg lommepenger. - Vi brukte lite penger på mat, siden det var inkludert på skolen. Men vi tok jo en tur ut og koste oss med pizza, sier Maria Hallberg.

Publisert 26. juni 2013, oppdatert 26. juni 2013.