Skryt av kronprinsen

Elevene i klasse 1FOD fikk kongelig oppmerksomhet rundt sitt bidrag til Internasjonal uke (IU). Kronprinsregent Haakon Magnus lyttet ivrig til Tugba Gülcan (16) mens hun forklarte ideen bak installasjon på Union Scene.

  • Av Ann-Mari Henriksen

 

- Kronprinsen spurte om hva vi ville vise frem. Det var lett å skjønne hva han sa, han snakket tydelig og rolig. Han var virkelig interessert i det vi holdt på med, virket det som. Jeg forklarte at vi ønsket å vise at vi i Norge er heldigere enn de fleste. Jeg var kjempenervøs, men klarte å holde meg rolig, forteller Tugba.

 

Grundig forarbeid
Prosjektet bak installasjonen inkluderte en tur til samtidskunstmuseets 50-årsutstilling og besøk på Yoko Onos utstilling ved Astrup Fearnley-museet for å få innsikt i flere former for kunst med budskap. Elevene skulle bruke dette som utgangspunkt for utstilling med tema FNs tusenårsmål. Temaet ble bestemt til å være barnedødelighet.

 

Teamdesign
Installasjonen ble laget etter en temadesignmetode der alle, både elever og lærere, planlegger og samarbeider om ett produkt. – Vi snakket om abstrahering, forenkling og symbolbruk. Det gikk litt tregt i begynnelsen, men utviklet seg til en kreativ diskusjon, forteller praksisstudent Gro Dahle som hadde ansvaret for prosjektet sammen med lærerne Camilla Nelson og Frode Stub Andersen. - Vi holdt innføring i teamarbeid og gruppedesign med utgangspunkt i teaterdesign. Vi bygget modell og satte opp produksjonsplan. Småtrær og kvister ble felt på skolens eiendom, vi samarbeidet med mekanisk om sokler og fikk sand fra Filten, forteller Gro og avslutter med at ingen hadde drømt om å få kongelig oppmerksomhet rundt sluttproduktet.


Publisert 25. juni 2013, oppdatert 27. juni 2013.