Norsk gull og bronse

Prestisje, samarbeid og mat var noen av stikkordene denne aprilhelgen når Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger gikk av stabelen. Presset var stort og nivået høyt. Det ble norsk seier i klassen for servitører, og bronse i kokkeklassen.

  • Av Ann-Mari Henriksen

 

Deltakere fra våre fem nordiske land var med i den prestisjefulle kampen om å bli Nordens beste kokk og servitørlærlinger. To kokker og to servitører fra hvert land med hver sin lagleder, og skulle forsvare sitt lands ære. Med erfarne dommere og spente deltakere til stede, kunne representant for arrangør Reiselivsbedriftenes landsforbund (RBL), Tor Wessel utrope vinnerne på søndag formiddag.

 

Høydepunkt lørdag
Lørdag var mesterskapets hardeste dag, blant annet med tilbereding og servering av en treretters meny til spesielt inviterte gjester. Men den første oppgaven som ventet deltakerne var teorioppgaver med varegjennkjennelse, prosentregning og annen matematikk. En oppgave som ofte er tyngre og mindre populært enn de praktiske oppgavene. Gjestene til hovedmiddagen var lokale gjester og representanter for de fem deltakerlandene. Forretten var basert på kamskjell, hovedretten på andebryst og desserten skulle ta utgangspunkt i forskjellige typer sjokolade.

 

Kvalifisering
Mesterskapets deltakere har kvalifisert seg ved å vinne nasjonale konkurranse og er godt rustet til å representere sitt hjemland. Det norske kokkelaget fra Neptun Restauranter i Bergen besto av Pernille Aga og Ørjan Johannesen. Servitørlaget fra Statholdergaarden i Oslo besto Ingvill Bentsen og Jon Andreas Lysebo.

 

Åssiden for andre gang
Hvert femte år blir denne konkurransen holdt her i Norge, og arbeidet som ligger bak er enormt. Det er ikke bare deltakere og dommere som skal til, mer enn 130 elever var satt i sving for å skape et best mulig arrangement. Målet var å få alt til å gå knirkefritt. Det er andre gang arrangementet holdes på Åssiden, forrige gang var for 10 år siden. - Lærere og elever fra HN, under Sølvi Haugens ledelse, gjennomførte et prikkfritt arrangement, og sto på, seint og tidlig, både før, under og etter mesterskapet. Dette arrangementet styrker utvilsomt de gode forbindelsene vi har til hotell- og restaurantbedriftene, og setter skolen vår på kartet på en veldig positiv måte i fagmiljøene og i opinionen for øvrig, forteller rektor Dag Siljan.


Publisert 25. juni 2013, oppdatert 27. juni 2013.